Bommetjes en blauwalg in de Tjonger

Het zwemtrapje bij de kano-steiger in de Tjonger is een succes: jong en oud zijn er met de hitte dagelijks te vinden. Jong maakt ‘bommetjes’ in het water en oud maakt dankbaar gebruik van het zwemtrapje. Het water benadert de 25 graden, niks te koud en ideaal om af te koelen. Ideaal? Nou nee: de blauwalg ligt op de loer. Een akelige bacterie die tot huid- en darmklachten kan leiden!

Gelukkig zien Sibo en Anna Dam uit de brugwachterswoning in ons dorp serieus toe op het zwemmen in de Tjonger. Anna is brêgewipper (en bedient zo’n 12x per dag de brug) en Sibo werkt bij de politie Nd. Nederland als coördinator toezicht te water. Daarom is de kwaliteit van ons zelf gekozen ‘zwemwater’ ook hun zorg.  Op 29 juli zagen zij ’s morgens de verschijnselen van blauwalg in de Tjonger. Sibo: “Groene poederige slierten groen drab dreven bij de brug. Wind en stroom hebben het in de loop van de dag wel wat verspreid en de dag erop was het aanmerkelijk minder.”

Hij legt uit dat het water normaliter richting Lemmer stroomt, maar dat momenteel dag en nacht IJsselmeerwater wordt opgepompt om de waterstand in Drenthe en het Groninger land op peil te houden. Door  stilstand van het water en de aanhoudende warmte groeit de blauwalg razendsnel. Op enkele pompeblêden is de verkleuring van groen naar blauw goed zichtbaar en bij de zwemplek is een samenklontering in de plasjes op de oever te zien.

 

 

Omdat de Tjonger geen officieel zwemwater is dat door de provincie wordt gecontroleerd, staat het niet in het lijstje zwemverbod-wegens-blauwalg dat in Friesland dagelijks groeit. Het betekent ook dat over onze zwemplek geen zwemadvies gegeven wordt. Sibo: ”Dat hier blauwalg in de Tjonger zit is wel duidelijk, maar de ernst ervan kan ik niet aangeven. Wel vertelde een bewoner die er zwom mij, dat er al een jongen uit dorp rode bultjes op zijn benen had, die vreselijk jeukten. En er was een meisje die rode bultjes op haar billen had gekregen. Tja, zo’n badpakje werkt als een koffiefilter.”

Kortom: al is zwemmen ieders eigen verantwoordelijkheid, vooral kinderen en kwetsbare ouderen moeten oppassen.