De duofiets na één jaar gebruik

Einde zomer vorig jaar heeft Lutz Jacobi namens PB de duofiets ‘afgetrapt’. Dankzij o.a. een bijdrage van € 6.500 van het Rabo Coöperatiefonds hebben minder mobiele mensen een jaar lang kunnen ervaren hoe het was om weer eens te fietsen. Die mensen zijn er zat – was de verwachting – maar ze kwamen niet makkelijk. Fietscoördinator Lieuwe Eiling: “Het is blijkbaar wennen. We hebben vooral aanmeldingen van fietsvrijwilligers, cliënten zijn lastiger te vinden. Vinden ouderen het misschien stigmatiserend om zo zichtbaar ‘beperkt’ te zijn?”
Vaste gebruiker Tonny Veenstra heeft daar geen last van. Voor haar gevoelloze voeten en aangepaste schoenen is de duofiets een uitkomst. Als vaste klant gaat ze er op de donderdag met echtgenoot Martien graag op uit. Een groot rondje door de polder of een klein rondje langs Oranjewoud en terug langs de Tjonger. Martien fietste al 4 jaar voor verpleeg-/verzorgingstehuis Anna Schotanus en kent het klappen van de zweep. Tonny: “We vinden het allebei heerlijk en het is helemaal niet eng. Als er een tegenligger aankomt, gaat die altijd opzij.”

Tonny & Martien Veenstra fietsen graag langs de Tjonger

Het eerste jaar diende als pilot, zodat met de opgedane ervaringen een goed systeem opgezet kon worden. Lieuwe Eiling: “Het is prima gegaan, we gaan door zonder specifieke voorwaarden. Het blijft dus gratis en het is fijn dat mensen de duofiets nu weten te vinden. Zo mochten de verzorgsters van de Dagbesteding van Aardema Thuiszorg in Nieuwehorne de fiets op vrijdag en maandag lenen. Door het hete weer zakte de animo voor een tochtje, maar de bekendheid is gegroeid.”

Er zijn ook regelmatig verzoeken van inwoners die een logé met beperking ontvangen. Zo vonden Francis Benthem (enkelblessure) en Riek Vilters (één bruikbare hand) uit Haarlem die hier oppasten hun tochtje geweldig. Francis: “Best spannend, de fiets is best breed en wij kenden de weggetjes niet. Maar het is gelukkig prima gegaan.” Ook voor mensen die tijdelijk revalideren is de fiets bedoeld, benadrukt Lieuwe, die zijn buurman erop wist te krijgen.

Kortom: de duofiets is een succes en de formule blijft hetzelfde. Een mantelzorger/vrijwilliger maakt met een cliënt (oudere of minder mobiele jongere) in overleg een fietstochtje. Door de elektrische ondersteuning hoeft de vrijwilliger niet zwaar te trappen, terwijl de bijrijder makkelijk kan instappen, veilig kan zitten en zelf kan kiezen of er al dan niet meegetrapt wordt.

Aanmelden voor een tochtje kan per telefoon met de coördinator duofiets 06-18860974 of per mail . Wilt u meer lezen over het gebruik van de duofiets klik dan hier.

Lidy Eijgenhuijsen en begeleider Peter Dral fietsen ook ’s winters