26 juli – Uitgesteld geluk


Evenementgegevens

  • Datum:

Zit u daar op 26 juli op uw eigen stoel?

Op 26 juli om half 8 ’s avonds is er een verhaal te beluisteren in de tuin of op de binnenplaats van Bêd & Brochje ’t Boekehaagje, Schoterlandseweg 56.  Het vormt onderdeel van het verhalenproject Uitgesteld geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature.

Verhalenproject Uitgesteld geluk ook in Mildam
Alle 100 dagen van cultureel programma Arcadia zorgt Leeuwarden UNESCO City of Literature met Uitgesteld geluk voor een nieuw, live voorgelezen verhaal op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân. De rode draad: de zoektocht naar schoonheid tijdens en na de pandemie.

Op 26 juli om half 8 ’s avonds is er een verhaal te beluisteren in de tuin of op de binnenplaats van Bêd & Brochje ’t Boekehaagje, Schoterlandseweg 56.  Het vormt onderdeel van het verhalenproject Uitgesteld geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature. Bij ons in Mildam gaat Joeso Peters  het verhaal  ‘Een vertraging’ lezen, geschreven door Lotte Lentes. Het programma duurt zo’n 1½ uur en de toegang is gratis. Je hoeft je zelfs niet aan te melden, maar een eigen tuinstoeltje meenemen wordt op prijs gesteld. Voor consumpties wordt een vrijwillge bijdrage gewaardeerd.

Inspiratiebron voor het project was de Decamerone, het veertiende-eeuwse meesterwerk van de Italiaanse dichter en geleerde Boccaccio. Zijn 100 verhalen werden in 10 dagen verteld door 10 jonge mensen op de vlucht voor de pest.  Een pandemie! Net als toen vertellen we elkaar nu ook verhalen om de tijd door te komen, om elkaar te vermaken en om te reflecteren op de coronatijd en daarna. Maar ook – en vooral – om weer een beetje schoonheid en geluk te vinden.

Immers: wat geeft ons moed, welke zaadjes planten we voor de toekomst? Daarover hebben 100 internationale auteurs een nieuw, kort verhaal geschreven. Die verhalen worden over 100 dagen gespreid voorgelezen door 15 professionele vertellers. In de tuin bij mensen thuis, op volkstuincomplexen, in tuinen van staten en stinzen en in pluk- en theetuinen. In het Nederlands, het Frysk of het Engels. In Mildam kun je de Nederlandse versie beluisteren.  Het verhaal is een verrasing. Pas als het gelezen is, verschijnt het op de website van www.uitgesteldgeluk.nl.  Daarop staat ook de lijst van andere locaties, voor het geval je die 26e nou net niet zou kunnen.