Glasvezelnetwerk in Mildam

Digitale Stad start aanleg glasvezelnetwerk in buitengebied en de dorpen

Digitale Stad start vandaag met de aanleg van glasvezel in het buitengebied en de dorpen in de gemeente Heerenveen. Hiervoor hebben wethouder Hedwich Rinkes en Dick Wessels, directeur van Digitale Stad vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. Wethouder Hedwich Rinkes “Juist in deze tijd, waarin het nodig is om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, digitaal onderwijs steeds meer de norm wordt en waarin we veel meer digitaal met elkaar in contact zijn, is een goed werkend netwerk essentieel. Dat nu ook de dorpen en het buitengebied worden aangesloten is fantastisch.”

Schop in de grond
Na de ondertekening ontving Digitale Stad ook de benodigde vergunning voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Daarmee kunnen de werkzaamheden aan het hoofdnetwerk direct van start. Daarna volgen de ca. 8900 aansluitingen. “We zijn verheugd dat we direct van start kunnen en de dorpen en het buitengebied van de gemeente Heerenveen kunnen aansluiten op ons supersnelle glasvezelnetwerk” zegt directeur Dick Wessels.

Planning
Inwoners ontvangen een brief van Digitale Stad wanneer hun woning wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk. Digitale Stad begint met het gebied gelegen tussen Jubbega en Heerenveen (fase 1) en vervolgens het gebied tussen Heerenveen en Akkrum/Aldeboarn (fase 2). Naar verwachting duurt de uitvoering van het project ruim een jaar.

Kabelnoord
Eerder was Kabelnoord in Heerenveen in beeld om de witte adressen (adressen waar nog geen enkele vorm van snel internet beschikbaar is) in het buitengebied te voorzien van glasvezel. Kabelnoord heeft zich echter teruggetrokken. Bewoners die zich eerder bij Kabelnoord hebben ingeschreven voor een glasvezelaansluiting kunnen zich tegen vergelijkbare voorwaarden aanmelden bij Digitale Stad.

Verschil in aansluitkosten grijze en witte adressen
Bij de aansluitingen wordt onderscheid gemaakt tussen de grijze en witte adressen.
De aansluitkosten voor de witte adressen bedragen eenmalig € 1800,= of een vastrechtvergoeding van € 12,50 per maand. Deze kosten worden alleen in rekening gebracht als bewoners gebruik willen maken van de aansluiting. De grijze adressen worden kosteloos aangesloten op het glasvezelnetwerk van Digitale Stad. Meer informatie hierover is te vinden op www.digitale-stad.nl/heerenveen.

Providers
Het glasvezelnetwerk van Digitale Stad is een open netwerk. Dat betekent dat verschillende serviceproviders hun diensten leveren over het netwerk, zoals KPN, T-Mobile, NLE, Oxxio, XS4ALL en Solcon. Bewoners kiezen zelf de provider met het abonnement dat het beste bij hen past. 

Heel Heerenveen voorzien van glasvezel
Rinkes: “Met de gemaakte afspraken met Digitale Stad is straks onze hele gemeente voorzien van een glasvezelnetwerk. Eerder legde KPN Netwerk NL al glasvezel aan in de kern Heerenveen. In het hoofdlijnenakkoord hebben we deze ambitie met elkaar vastgelegd, ik ben trots dat we door deze samenwerking met Digitale Stad kunnen zeggen dat we deze ambitie nu waarmaken.”