Bestrijding Eikenprocessierups

Je zou er jeuk van krijgen: een bericht over eikenprocessierupsen. Misschien heb je er zelf vorig jaar ook wel last van gehad. En na deze warme winter kunnen we ze dit jaar zeker weer verwachten.

De rupsen hebben brandharen die bij mensen en ook bij dieren hevige jeuk kunnen veroorzaken. Zelf heb ik dat vorig jaar ook mogen ervaren. Waarschijnlijk door het fietsen op fietspaden met eikenbomen waar de vlinders een voorkeur voor hebben om eitjes in te leggen. Welke later een nest vol met rupsen vormen. Je ziet de nesten alleen als je goed omhoog kijkt in een boom. De rupsen worden kleine nachtvlindertjes. De rupsen zelf hebben vele haartjes die ze verdedigt tegen dieren die graag rupsen eten. Maar de afgelopen jaren is de hoeveelheid nesten met deze rupsen erg toegenomen.

Ze komen aan de naam omdat ze voorkeur hebben voor eikenbomen en ze kruipen achter elkaar aan als in een processie. Bestrijding van de eikenprocessierups is lastig en kost veel tijd. Met flinke “stofzuigers” kan een nest uit een boom worden gezogen. Maar er zijn teveel bomen met de rupsen om dat te doen. Natuurlijk zijn er ook chemische en biologische bestrijdingsmiddelen maar die doden ook alle andere insecten.

Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups
Daarnaast heb je ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dit is niet alleen een veel goedkopere oplossing maar ook beter voor de natuur. Deze natuurlijke vijanden zijn: vogels, vleermuizen en sluipwespen. Vooral koolmezen en pimpelmezen eten de eikenprocessierupsen. De harige exemplaren worden door de koolmezen ‘gepeld’ en dan over de 8 tot soms wel 14 mezenjongen verdeeld. In twee weken tijd eet een mezenjong zo’n 800 rupsen. Dat tikt aan!

Nestkasten ophangen
Om de vogels te helpen met nestgelegenheid kun je zelf een nestkast ophangen welke geschikt is voor een koolmees of pimpelmees.
Nestkast koolmees:
invlieg gat: 3.2 cm, ophanghoogte: 2-3 meter. Twee koolmees kasten minimaal 10 meter uit elkaar


Nestkast pimpelmees:
invlieg gat 2.8 cm, ophanghoogte: 2-3 meter, afstand van koolmees kast minimaal 3 meter

Poekie zal het vast ook interessant vinden. Je kan de vogels tegen katten  beschermen door een oude emmer om de stam van de boom te doen op een hoogte van zo’n 1.75 meter. Katten kunnen nl. hoog springen.

Schoonmaken: de nestkast moet in de herfst worden leeg gehaald en met heet water schoon boenen. Winters is het een ideale plek voor de vogels voor de nacht en als bescherming.

Naast dat je de natuur een handje helpt is het ook erg leuk om vogels te volgen in de tuin of in de buurt.

Heb je nog vragen stuur dan een mail aan:
Lutske Visser via secretaris@vwho.nl van de vogelwacht Heerenveen-Oranjewoud