Huis aan de Tjonger verdwijnt

Het was misschien geen officieel monument, maar wel het meest markante pand langs de Tjonger: de voormalige woning van wijlen Pietsje Balstra-van Essen. Binnenkort is het geschiedenis.

De oude dame die er ruim 40 jaar woonde, overleed in 2017 en sindsdien heeft kleindochter Marieke en gezin er een tijdje in gezeten. Het vroegere boerderijtje uit 1752 is in november 2018 verkocht en de nieuwe eigenaren gaan het ‘tegen de vlakte gooien’, aldus zoon Wietze Jan, die er vlakbij woont. Hij meent dat het antieke tegelplateau uit het voorhuis gered wordt en dat mogelijk de infrastructuur overeind blijft. Verder wordt ‘alles’ in stijl her bestemd in het nieuw te bouwen huis, zo is althans de bedoeling.
Het huis is altijd met liefde bewoond. Wie over het Tjongerpad aan de overkant kwam, zag ‘frou Balstra’ bij het geringste zonnestraaltje buiten zitten. Ze wist aan de stand van de zon welk seizoen het was. Op de kortste dag van het jaar zakte hij in het westen letterlijk in de Tjonger. Pietsje heeft legio foto’s gemaakt die puur woongenot uitstralen: de hele familie schaatsend voor de deur, zeilboten van vrienden en familie die aanlegden, de prachtig aangelegde tuin met de traditionele lindebomen voor het huis, het boothuis opzij.

Met vier kinderen en de slagerij in Oudeschoot had Pietsje het altijd druk gehad, dus toen Wietze Jan met Bep trouwde en de zaak overnam, kochten zij en haar man het huis aan de Tjonger. Een louter idyllisch bestaan was dat niet, er is immers veel bij te houden op zo’n plek!
Fietsers, wandelaars en hondenbaasjes – vooral Mildammers – wachten in spanning af wat er voor huis op deze plek gaat verschijnen.