Onderduikershol bij Geele Bosch

Oldeholtwolde/Mildam – Dinsdagmiddag 30 juni jl. was de officiële opening van het onderduikershol bij de Boerencamping De Geele Bosch aan de Ottersweg in Oldeholtwolde. De handeling werd verricht door de wethouder Roelof Theun Hoen, samen met de eigenaren van de camping, Bill en Ella Ros, door het onthullen van het infobord over het onderduikershol. Initiatiefnemer Karst Berkenbosch hield in bijzijn van een aantal bezoekers een boeiend verhaal over de WOII in de regio en speciaal het verhaal over het neergestorte vliegtuig in Oosterstreek, waar de acht bemanningsleden om het leven kwamen. Roelf Theun Hoen had een verhaal over de verzetsman dr. Verdenius die ook onderduikers onderdak verschafte. Hij woont nu in dat pand waar Verdenius huisarts was en daarom heeft hij extra interesse gekregen in onderduikers.

Toen er in de Tweede Wereldoorlog op 7 mei 1944 een Amerikaanse bommenwerper motorpech kreeg, moest deze een noodlanding maken bij Nijelamer. Ter hoogte van de Geele Bosch in Oldeholtwolde sprongen er vier parachutisten uit.

Zij landden in het land voor de boerderij van de familie Hoekstra aan de Stelweg. Ze werden al snel door de 17-jarige Jacob Heida uit Mildam, die dankzij een ULO-opleiding Engels verstond, naar de familie Hartkamp (de buren van Hoekstra) gebracht, die ze te eten gaf. Daarna werden ze door Jan Visser en vader Sake Hoekstra ondergebracht in een hol in de Geele Bosch, die Visser daar wist te zitten.

Dat was nodig, omdat de Duitsers al snel op zoek waren naar de parachutisten. Inmiddels is het onderduikershol door de familie Ros (van boerencamping De Geele Bosch) en Karst Berkenbosch gereconstrueerd.

(Foto’s: Lenus van der Broek)