Steek de vlag uit op 12 april!

Ruim 70 jaar geleden – om precies te zijn: 74 jaar – hielden de Mildammers begin april de adem in. Wanneer zouden de geallieerden ons dorp bereiken en bevrijden? Ze rukten op vanuit het zuiden

en Mildam kon zich gelukkig prijzen met de Tjongerbrug. Alle bruggen naar het noorden waren namelijk door de Duitsers opgeblazen, maar de zoon van brêgewipper Schokker had het ontstekingsmechanisme bij onze brug onklaar weten te maken. De brug werd gespaard en zo werd Mildam op 12 april 1945 als eerste dorp in de gemeente Heerenveen bevrijd. Op 15 april volgde de rest van Friesland. Uit 1945 zijn geen foto’s bekend, maar getuige bijgaande foto werden een halve eeuw later de Canadese bevrijders opnieuw enthousiast binnengehaald.

Uiteraard vlaggen we allemaal op 5 mei, onze nationale Bevrijdingsdag. Toch laten we 12 april niet in stilte aan ons voorbijgaan. Dringend advies: steek de vlag uit op 12 april!! Of het nu de Mildamster vlag is, de Friese of Nederlandse vlag, Mildam herdenkt de lokale bevrijding!